Langt de fleste af os har enten selv mærket til stress eller haft en person tæt på, der har oplevet at være så presset, at det har resulteret i stress.
Det er bestemt ikke hver gang, man oplever en stresset periode, at man bør sygemeldes fra job – vi kan alle fra tid til anden opleve, hvordan pressede perioder i vores liv kan påvirke os i dagligdagen.
I denne artikel sætter vi fokus på de mekanismer, der sættes i gang, når vi oplever at have meget om ørene og måske også at være nødt til at tage mange hurtige beslutninger på kort tid.
Adrenalinens vigtigste opgaver
Som sagt er det bestemt ikke altid, at stressede perioder medfører en sygemelding eller en orlov fra studie eller arbejde. Det er snarere ganske normalt at opleve et pres fra omverdenen fra tid til anden, i form af vigtige opgaver eller store beslutninger, der gør, at man i en periode er nødt til at være fokuseret og arbejde intensivt.
I disse perioder vil det være hormonet kaldet adrenalin, der tager over for vores opgaver og sørger for, at vi kan fokusere på vores gøremål med højt fokus.
Hormonet har nemlig den vigtige evne til at kunne sende signaler til kroppen om, at det er specifikke dele af kroppen, der skal være parate til at arbejde, mens andre dele af kroppen ikke behøver samme opmærksomhed.
Dette har du med garanti prøvet eksempelvis ved jobsamtaler eller eksamener, hvor appetitten i en mindre periode delvist kan forsvinde, mens du vil være fokuseret på den, for nogle, ubehagelige situation foran dig.
Et medfødt urinstinkt
Adrenalin er således et essentielt hormon, der udover ovenstående funktioner også kan bidrage med en masse andre.
Oplever man stressede perioder, vil adrenalin uden tvivl agere følgesvend og nogle vil være i stand til at opleve det fysisk eksempelvis ved hjertebanken eller ved at appetitten kan forsvinde.
Det er ganske normalt, da det er kroppens måde at blive ”klar til kamp” på. Det er med andre ord et urinstinkt, vi har med os og som har været helt essentiel for vores overlevelse alle disse år.
Med det sagt, er det dog også vigtigt at understrege, at adrenalinen helst ikke bør agere fast følgesvend i for lang tid ad gangen. Det giver sig selv, at vi kan støde ind i perioder med mange opgaver, men der skal efterfølgende gerne være tid til at kunne slappe af igen.
Osteopati hjælper med at berolige nervesystemet
Perioder med meget at se til kan for nogle udvikle sig til decideret stress, hvis kroppen ikke har mulighed for at slappe af igen.
I disse tilfælde kan behandling af nervesystemet være særligt gavnligt. Her benytter mange den osteopatiske behandlingsform, der fokuserer den manuelle behandling på de områder af kroppen, hvor nervesystemet er på overarbejde for at bringe kroppen tilbage til dens rolige tilstand.
Ved hjælp af osteopati kan systemet blive roligt igen, mens de andre dele af kroppen kan atter få opmærksomhed, og man vil opleve at adrenalinen atter får lov til at agere som normalt.